Vrijwel iedereen kent Sigmund Freud, al is het maar vanwege die veelzeggende tekening ‘what’s on a man’s mind’ (Google maar). Freud was een Weense psychiater die stelde dat de mens, even heel simpel gezegd, wordt gedreven door zijn lusten. Mensen streven naar bevrediging van hun behoeften en verlangens. Als dat niet lukt, ontstaan psychische problemen en dan is psychoanalyse de oplossing. Deze Freudiaanse psychoanalyse wordt wel de eerste Weense school van de psychologie genoemd.
Misschien iets minder bekend is Alfred Adler, ook een Weense psychiater. Ook weer even simpel gezegd, Adler dacht dat het vooral gaat om je eigen persoonlijkheid en het verlangen om je met anderen te verbinden. Als mensen worden we vooral gemotiveerd door het verlangen om competent en waardevol te zijn. Als dat niet lukt, ontstaan ook psychische problemen en dan is individuele psychologie the way to go. Deze Adleriaanse psychotherapie wordt wel de tweede Weense school van de psychologie genoemd.
Je voelt ‘m al aankomen: hoe zit het met de derde Weense school van de psychologie? Die bestaat inderdaad ook (nee, nummer vier is er nog niet). Nog iets minder bekend dan Freud en Adler, zeker in Nederland, is de Weense psychiater Viktor Frankl. Frankl vindt, opnieuw een beetje simpel gezegd, dat we als mensen vooral zingeving nodig hebben: the will to meaning.
Je wilt niet weten wat we allemaal voor problemen krijgen als het ons aan zingeving ontbreekt! Ik heb ‘m even door ChatGPT gehaald en je wordt er stil van. Zonder zingeving wordt onze psychische gezondheid bedreigd door leegte, doelloosheid en existentiële angst. Ons emotionele en sociale welzijn wordt geplaagd door lusteloosheid, somberheid, frustratie, relatieproblemen en een verminderde kwaliteit van leven. Volgens mijn AI programmaatje is er nog meer maar ik vind het wel even genoeg zo.
Millennials (gelukkig niet allemaal!) kunnen door allerlei druk van buiten moeite hebben om zin en betekenis in hun leven te vinden. Economische onzekerheid, het zichzelf steeds vergelijken met (de etalage van!) anderen op social media, keuzestress en FOMO, allerlei crises, verwachtingen van zichzelf en spirituele leegte kunnen hier allemaal aan bijdragen.
Ook Viktor Frankl heeft een psychotherapie ontwikkeld, namelijk logotherapie en existentiële analyse. Deze therapie draait om het vinden van zin en betekenis, zelfs als de omstandigheden kl*** zijn. Hij daagt ons uit om op zoek te gaan naar een hoger doel. Hij prikkelt ons om, zelfs als we niets kunnen veranderen aan de shit waarin we zitten, toch onze ultieme vrijheid te pakken en zelf onze houding daarin te bepalen.
Frankl heeft er het een en ander over geschreven in de wereldwijde bestseller ‘De Zin van het Bestaan’. Goed boek, echt een aanrader. En als je daarna met iemand over je eigen ding wilt praten, De Online Counsellor heeft logotherapie gestudeerd en is er voor je.
Click op de button voor WhatsApp